Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Зелеви сарми с кайма и ориз

Зелеви сарми с кайма и ориз

TanyaGyurovaTanyaGyurova
Готвач
1411k6269422
15/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
115 мин.
Порции
10
"Имате ли си вече любима рецепта за сарми с кайма и ориз? - Ако не, тази е силен претендент за първото място."

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 бр.
  • кайма - ок. 500 г смес
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • червен пипер
  • черен пипер
  • риган
  • чубрица
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме си здрави и по-големички зелеви листа, като отстраняваме по-дебелата част от кочана.

Задушаваме ситно нарязания лук.

След като стане прозрачен лукът, добавяме червен пипер ок. 2 ч.л. и разбъркваме добре, като внимаваме да не се пържи, а да се задушава.

Веднага след това добавяме каймата и 1 чаша вода и разбъркваме хубаво каймата, за да не остане на бучки.

След като сместа с каймата и лука стане хомогенна, се добавят солта, черният пипер и чубрицата (ригана) на вкус.

Добавя се измитият ориз и се разбърква добре с каймата.

Маха се от котлона и се изчаква леко да се охлади.

Взимаме един зелев лист, слагаме 1 с.л. от плънката (ако е по-голям, може и повече плънка) и завиваме стегната сарма.

Взимаме по-голяма тенджера и сипваме на дъното ѝ олио.

Постиламе на дъното на тенджерата един зелев лист и започваме да редим плътно една до друга зелевите сарми.

Редим на пластове сармите, докато свърши плънката.

Най-отгоре поставяме плоска чиния с дъното нагоре, така че да затисне сармите, да не се разместят при варенето.

Сипваме вода да покрие чинията и варим сармите до набъбване на ориза и омекване на зелето.

След това изваждаме сармите от тенджерата и ги редим в тава, на дъното на която има олио.

Поръсваме леко с олио и отгоре и запичаме зелевите сарми с кайма и ориз до приятен загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Владича
Владича
Току що се регистрирах. Предният коментар е мой!
15.11.2022 20:05
2
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Чудно! Аз триплирам количествата и като ги направя на ехеее, карам на сърмички до Банго Васил! :-) Поздравления
15.11.2022 19:18
5
Admin
Admin
прекрасна и сполучлива рецепта
12.03.2022 12:32
2
2