Начин на приготвяне
Ябълките се обелват и се настъргват. Тиквата се нарязва, обелва и настъргва. Смесват се и се прибавя към тях и канелата. Добавят се и медът и олиото. Всичко се разбърква.
В друга купа се смесват брашното, захарта, грисът и бакпулверът и се разбъркват. Може да се добави част от орехите.
Тава или форма за кекс се застила с хартия за печене, която леко се намазва с олио. Започва се реденето на плодовия сладкиш, като първо се изсипва половината от сухата смес (ако хартията за печене е съвсем суха, част от брашното отдолу няма да се свърже с останалата час от сладкиша), след това половината от плодовете, отгоре останалата суха смес и накрая се завършва с останалите плодове. Отгоре се поръсва с натрошени орехи.
Постният сладкиш се пече в загрята на 160-170 градуса фурна около 40 минути или до готовност.
При сервиране коледният сладкиш с ябълки и тиква може да се поръси с пудра захар.
Коментари
Препоръчвам Ви да го пробвате.