Начин на приготвяне
Накисваме си боба във вода и оставяме да престои за цяла нощ.
На сутринта изхвърляме водата от боба, измиваме го добре и поставяме в съд, като оставяме на котлона, докато кипне.
Изхвърляме и тази вода, поставяме боба в гърнето и наливаме отново вода.
Почистваме си лука и праза, след което нарязваме на ситно.
Пипера и него нарязваме.
Всички продукти прибавяме към боба - накълцаните на ситно лук, праз, чушки, настърганите моркови и целината.
Добавяме олиото и бульона, добавяме червения пипер, джоджена, девесила и олиото.
Доматите, ако са цели, обелваме и настъргваме, а ако са в буркан изсипвам.
Затваряме плътно гърнето и слагаме във фурната за 2 часа на 150 градуса.
Когато го извадим от печката, поръсваме постния боб в гърне за Бъдни вечер с подправките.