Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Колбаси»Домашно приготвена саздърма

Домашно приготвена саздърма

Домашно приготвена саздърма
Снимка: Стоянка Русенова
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Домашна саздърма за ценители - похвалете се на всички с вкусотията, която сте спретнали сами"

Необходими Продукти

  • овнешко месо - 1 кг с кост
  • телешко месо - 1 кг
  • бахар - 5 зърна
  • дафинови листа - 3 бр.
  • черен пипер - 15 бр. зърна
  • сол - на 1 кг месо 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме си овнешкото месо заедно с костите на парчета по на около 100 грама.

Не махаме кокалите, защото в тях има желатин, а той ни е необходим за рецептата за саздърмата.

Поставяме ги в студена вода за час-два.

Вадим поставяме в тенджера под налягане за по-бързо завиране, добавяме подправките и варим около час и половина.

Когато е готово месото, почистваме от костите, нарязваме и връщаме обратно в тенджерата.

След това месото слагаме в ринг или в двулитрова пластмасова бутилка - като леко притискаме и заливаме с мазнината.

Може да се сложи и в изкуствени черва, като се пълни в тях. В случая аз го направих с такива.

Връзваме от двата края и леко надупчваме.

Оставяме на хладно – хубаво да стегне, или поставяме в хладилника или фризера.

След ден домашно приготвената саздърма е готова за консумиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: