Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щолен»Маков щолен по стара рецепта

Маков щолен по стара рецепта

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Маков щолен по стара рецепта
Снимка: Ivelina
2 / 5
18/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"Тази стара рецепта се възражда отново под формата за безценен подарък за сетивата - маков щолен"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • брашно - 500 г бяло тип 500
  • прясна мая - 25 г
  • захар - 50 г
  • масло - 50 г
  • жълтък - 4 бр.
  • За маковата смес
  • белтък - 3 бр.
  • стафиди - 50 накиснати в ром от вечерта
  • макова смес - 500 г готова на д - р йоткер
  • ядки - 80 г орехи, лешници, бадеми и др.
  • За поръсване
  • пудра захар - 50 г или на вкус
  • ром - 2 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предлагам ви рецепта на маков щолен от Силезия. В днешно време Силезия е район в Полша, но преди 1945 година, а още повече преди 1922 година е била част от Прусия. Една малка част в момента се намира в Германия, в провинция Долна Силезия. Горна Силезия е част от Чехия.

Много е вкусен този щолен, повече прилича на козуначен щолен. Непременно го опитайте.

Приготвя се много лесно и бързо. А, ако имате възможност да си набавите от маковата смес, която се продава готова в магазина е най-добре.

Разтворете маята в топло мляко с 5 супени лъжици брашно и 2 супени лъжици захар. Покрийте и оставете да втаса за около 15 минути, за предпочитане на топло място.

След това в дълбока купа изсипете останалото брашно, като направите кладенче в средата. Изсипете сместа с мая добавете 50 г захар, ванилова захар, 50 г омекотено масло и 1 щипка сол и замесете тесто. Тестото трябва да втаса, отново покрито за около 1 час.

Междувременно пригответе пълнежа от маково семе (има два варианта, единият е готов за печене, другият трябва да се смеси с мляко).

За сместа с мляко: Загрявате млякото 200 мл на котлон, когато заври, дърпате от котлона.

Изсипвате маковото семе 150-200 г и разбърквате. Оставяте да се охлади.

Добавяте захарта 30 г и меда 2 с.л. Разбърквате, добавете стафидите и разбъркайте. Ако сместа е рядка, добавете галета или бисквитки, натрошени около 1-2 с.л.

Ако се притеснявате от тази стъпка, ползвайте готова макова смес от магазина. Аз ползвах готова макова смес на д-р Йоткер, 2 пакета от 250 грама. Приготвих 2 щолена и така по-лесно разделих сместа.

Малко преди да втаса напълно тестото, пригответе белтъците.

Разбийте белтъците на сняг с 2 с.л. пудра захар или на вкус и смесете с пълнежа от мак, 50 г стафиди, накиснати в ром от предишната вечер, добавете ядки около 80 г по избор - можете и без тях, но аз ги предпочитам.

Много внимателно и нежно объркайте белтъците и маковата смес, ядки, като добавяте малко по малко, за да не спадне много обемът на белтъците.

Втасалото тесто изсипете върху набрашнена плоскост и отново замесете тестото добре.

Разточете на правоъгълник, 40х30 см върху набрашнена работна повърхност. Можете да разделите на две сместа или да направите един по-голям маков щолен.

След това разпределете сместа от маково семе върху тестото, оставяйки малък ръб от 2 см. След това сгънете на две или навийте на руло, формата няма значение, направете го, както искате. Поставете върху тава за печене, застлана с хартия за печене, и покрийте отново за около 30 минути.

Включете фурната на 180 градуса с горно и долно печене.

За тесто с мая не препоръчвам вентилатор.

Може да се наложи да бъде покрит с хартия за печене или алуминиево фолио, за да не стане твърде препечен отгоре. При мен не се наложи, вие просто наблюдавайте фурната си и ако необходимо, намалете температурата след първите 20 минути.

Оставете да изстине и поръсете с пудра захар.

Добре опакован и съхраняван на хладно място, този празничен сладкиш ще се запази в продължи поне 2 седмици, ако можете да устоите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: