Сиропиран тиквеник с орехи

Христинка КолеваХристинка Колева
Готвач
189
3k
569
444
20/12/2020
"Традиционните рецепти са винаги актуални, но какво ще кажете и за малко експерименти - сиропираният тиквеник е наистина добро кулинарно попадение, не го изпускайте"
Приготвяне40 мин.
Готвене55 мин.
Общо95 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо997
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя сироп. Смесват се водата със захарта и се оставят да врат 3-4 минути. Добавят се солта, изцеденият лимон и остатъка от него, и пръчката канела. Оставя се да изстине.

Тиквата се задушава до омекване.

Орехите се смесват с канелата и захарта.

Кравето масло се разтопява.

Взема се един лист от корите и се намазва с масло, върху него се поставя втори лист, който също се намазва, следва трети лист. Откъм късата страна на листите се поставя 1/6 от тиквата. Върху нея се разпределят 3 с.л. от ореховата смес. Завива се на стегнато руло и се поставя в тава.

По същия начин се процедира и с останалите кори. Получават се 6 броя рула, които се нарязват с останалата мазнина. Нарязват се на парчета с размер 5-6 сантиметра.

Тиквеникът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.

Още топъл, тиквеникът с орехи се залива със студения сироп.

Оставя се 2-3 часа хубаво да поеме сиропа и да ви е сладко!

Сиропиран тиквеник - любим коледен сладкиш!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар