Начин на приготвяне
Сушените плодове (смокини, боровинки, сини сливи, стафиди, кайсии) се нарязват на дребно и заедно с настърганата портокалова, лимонова кора, канелата, джинджифила на прах, стритият карамфил се слагат в купа.
Разбъркват се и се заливат с ром. Купата се похлупва или покрива със свежо фолио и се оставя да престои в хладилника за една нощ.
Омекналото кравето масло и захарта се разбиват на пухкав крем. Добавя се сокът от един портокал 1/3 от пресятото брашно.
При непрекъснато разбиване едно по едно се прибавят яйцата. Следват смлените бадеми и сладкото от кайсии. Сместа се разбърква отново, прибавят се останалото брашно и бакпулвера и отново всичко се размесва.
Накрая се прибавят овкусените с алкохол сушени плодове.
Тестото се прехвърля във форма с подвижен борд. Дъното и стените на формата трябва предварително да са покрити с хартия за печене или намазнени и набрашнени. С помощта на мокра лъжица повърхността на коледен кейк се заглажда.
Шотландският кейк се покрива със алуминиево фолио и поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна да се пече. На 45 минута десертът се изважда и отгоре му се нареждат обелените бадеми, като леко се притискат.
Формата се покрива отново със фолио и се връща във фурната.
Температурата се намалява на 160 градуса и печенето продължава още около час.
Малко преди готовност фолиото се отстранява, за да се получи с хубав загар.
Готовността на шотландския коледен кейк се проверява с дървена клечка, като забодена в него, тя трябва да излезе суха.