Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Шотландски коледен кейк

Шотландски коледен кейк

Шотландски коледен кейк4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Чуден коледен кейк по шотландска рецепта, който си заслужава всяка минута приготвяне"

Необходими Продукти

  • сушени плодове - 400 г микс
  • лимонова кора - настъргана кора на 1 бр.
  • портокалова кора - настъргана кора на 1 бр.
  • ром - 50 мл тъмен
  • канела - 2 ч.л.
  • джинджифил - 1 ч.л. на прах
  • карамфил - 1/2 к.л. стрит
  • краве масло - 175 г меко
  • захар - 100 г
  • яйца - 3 бр.
  • бадеми - 100 г сурови смлени
  • брашно - 250 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • сладко от кайсии - 100 г
  • портокали - 1 бр. само сокът
  • бадеми - белени за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените плодове (смокини, боровинки, сини сливи, стафиди, кайсии) се нарязват на дребно и заедно с настърганата портокалова, лимонова кора, канелата, джинджифила на прах, стритият карамфил се слагат в купа.

Разбъркват се и се заливат с ром. Купата се похлупва или покрива със свежо фолио и се оставя да престои в хладилника за една нощ.

Омекналото кравето масло и захарта се разбиват на пухкав крем. Добавя се сокът от един портокал 1/3 от пресятото брашно.

При непрекъснато разбиване едно по едно се прибавят яйцата. Следват смлените бадеми и сладкото от кайсии. Сместа се разбърква отново, прибавят се останалото брашно и бакпулвера и отново всичко се размесва.

Накрая се прибавят овкусените с алкохол сушени плодове.

Тестото се прехвърля във форма с подвижен борд. Дъното и стените на формата трябва предварително да са покрити с хартия за печене или намазнени и набрашнени. С помощта на мокра лъжица повърхността на коледен кейк се заглажда.

Шотландският кейк се покрива със алуминиево фолио и поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна да се пече. На 45 минута десертът се изважда и отгоре му се нареждат обелените бадеми, като леко се притискат.

Формата се покрива отново със фолио и се връща във фурната.

Температурата се намалява на 160 градуса и печенето продължава още около час.

Малко преди готовност фолиото се отстранява, за да се получи с хубав загар.

Готовността на шотландския коледен кейк се проверява с дървена клечка, като забодена в него, тя трябва да излезе суха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: