Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Домашна обредна питка

Домашна обредна питка

Домашна обредна питка
Снимка: Петя Страхилова
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Всички ще ви завидят на кулинарните умения още щом видят тази красива домашна питка на трапезата"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 400 мл
  • мая - 1 кубче
  • сода бикарбонат - 1 к.л.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сол - 2 ч.л.
  • сол - щипка и захар към маята
  • брашно - колкото поеме (около 2 кг)
  • олио - за намазване
  • За оформянето
  • яйце - 1 средно голямо
  • олио - малко
  • масло - 125 г
  • сусам
  • мак - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесва се маята със прясното мляко, добавя се щипка сол, захар и се поръсва със брашно.

Пресяваме около 1 килограм брашно.

Когато маята шупне, разбиваме киселото мляко и содата.

Прибавяме солта към брашното, киселото и прясното мляко.

Замесваме не много твърдо тесто.

Оставя се да престои няколко часа в хладилник (най-добре една нощ).

Вадим от хладилника, размесваме и оформяме погачата, като между пластовете слагаме 125 г масло и разточваме с точилка.

Оставя се да втаса отново.

Когато е готово, разбиваме яйцето с чаена лъжичка олио.

Намазваме питката, поръсваме със сусам, мак и каквото желаете - по ваш вкус.

Печем обредната питка на 180 градуса до готовност.

Тестото става на мехури и е подходящо за питки, пици, мекици и много други.

Добър апетит с тази домашна обредна питка!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: