gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Красива содена питка за Бъдни Вечер

Красива содена питка за Бъдни Вечер

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
4334k3k1k5
Красива содена питка за Бъдни Вечер
Снимка: Росица Петрова
1 / 2
21/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции6

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте 500 г от брашното в дълбока купа. Прибавете солта и захарта, разбъркайте.

Направете кладенче в брашното. Угасете содата със супена лъжица оцет.

Добавете я заедно с газираната вода и олиото към брашното. Първоначално започнете да бъркате с лъжица, като вземате малко от брашното до оформянето на тесто. След това замесете с ръце.

Поръсете върху плота останалото брашно и бакпулвера. Доомесете тестото за питката.

Измийте старателно една паричка и я увийте във фолио. Сложете я в тестото и пак премесете за кратко. Оформете готовото тесто на топка. Сложете лист хартия за печене в тава.

Сложете вътре тестото, внимателно го разстелете с помощта на пръсти. Със сито поръсете малко брашно отгоре и оставете така 20-тина минути. Междувременно включете фурната на 200 градуса.

Направете разрез с остър нож върху тестото, като оформите кръст. С помощта на две вилици оформете и борда, прищипвайки.

Печете содената питка за около 35 минути. След това я охладете върху решетка и поднесете на трапезата за Бъдни вечер.

Красивата содена питка за Бъдни Вечер е готова.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: