Начин на приготвяне
Почистените и обелени ябълка, тиква и моркови (общото им тегло на почистени да е около 500 г.) се настъргват и посипват със захарта, канелата и ваниловата захар. Разбъркват се и се оставят за 30 минути до 1 час.
Към тях се сипва олиото като се заделя малко от него и се намазва тавата, в която ще печем.
Орехите се запичат на сух тиган и се накълцват на дребно, но не прекалено ситно, за да се усещат в тиквеника и да хрупкат.
Корите се разстилат и две по две се навиват с разпределена по тях плънка от орехи и тиква с морков и ябълка. Подреждат се под форма на охлюв в кръгла тава.
Тиквеника се намазва с олио и пече на 170 градуса в предварително загрята фурна до златист загар. Ако не обичате да ви е хрупкав, се завива още топъл, за да омекне.
Когато изстине готовият тиквеник се поръсва с пудра захар и поднася.
Да ви е сладко!