Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сарми с кафяв ориз и джоджен

Сарми с кафяв ориз и джоджен

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Сарми с кафяв ориз и джоджен5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 голяма зелка
  • ориз - 500 г кафяв
  • лук - 2 глави
  • джоджен - 7 стръка пресен + 1 ч.к. сух
  • чубрица - 3 щипки
  • червен пипер
  • черен пипер
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето се отделя на листа. Всяко листо се нарязва на парчета. Големите се нарязват на 4 парчета, малките - на 2 парчета.

Оризът се измива много добре и се накисва в студена вода, която е три пръста над него. Накисва се 30 мин.

Лукът се почиства и измива много добре. Нарязва се на ситно. Слага се в уок тиган. Залива се с олио. Задушава се до омекване.

Оризът се изплаква след накисване и се прибавя към лука. Разбърква се 10 мин. заедно с него. Сваля се от огъня.

Прибавя се измитият и нарязан на ситно джоджен. Разбърква се много добре. Прибавят се сухият джоджен, чубрицата, червеният и черният пипер, солта. Разбърква се много добре.

Оставя се да се охлади. Във всяко нарязано листо се слага от плънката за сармите. Завиват се и се нареждат в тава върху листа от зеле.

Отгоре се нареждат кочаните, които са останали от рязане на листата за постните сарми.

Заливат се с чорба от киселото зеле. Сармите с кафяв ориз и джоджен се пекат 2 часа под фолио на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

evian
evian
КАфявия ориз не трябва ли предварително да се свари, когато за първи път го ползвах и то за сърми и не беше сварен добре и следващият път го варих около час предварително и се получи много добре
12.03.2023 14:10
1
Покажи всички подкоментари