Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювечета»Шарен печен боб с праз в гювечета

Шарен печен боб с праз в гювечета

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Шарен печен боб с праз в гювечета3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
240 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
360 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • боб - 500 г шарен
  • праз - 2 бр. стръка
  • моркови - 2 бр.
  • печени червени чушка - 2 бр.
  • сода - 3 щипки
  • пушен червен пипер - 1 с.л.
  • джоджен - 1 ч.л.
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Идея за боб на фурна по ретро рецепта от 1927 година.

Бобът се измива много добре, докато спре да пуска цветна вода.

Залива се със студена вода и се оставя да се накисне за 3 ч.

Водата, в която е киснал бобът, се изсипва.

Налива се нова вода и се слага да ври.

След завиране, водата се изхвърля, като се налива нова вода.

Изхвърлят се три води след завиране.

Вари се в четвърта вода.

След завиране на четвъртата вода се прибавя сода.

Празът се почиства и измива.

Нарязва се на едро и се прибавя към боба.

Морковите се измиват и обелват.

Настъргват се на едро ренде.

Прибавят се към боба.

Разбърква се и се оставя да ври на бавен огън 30 Мин

Чушките се нарязват на ситно и се прибавят към боба.

Прибавя се джоджен, сол и олио.

Оставя се да ври до сваряване.

Изсипваме сварения боб в гювечета и се слагат да се пекат без капак за 60 Мин. на 180 градуса.

Шарен печен боб с праз в гювечета е готов за бъде похапнат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: