Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Орехова торта»Торта Гараш с бял шоколад и сметана

Торта Гараш с бял шоколад и сметана

Торта Гараш с бял шоколад и сметана5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Любимата торта Гараш, но този път приготвена с бял шоколад - удоволствието е още по-голямо"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 8 бр. белтъка
  • орехи - 330 г смлени
  • захар - 240 г
  • за крема
  • шоколад - 300 г бял
  • сметана - 300 г течна млечна
  • масло - 100 г
  • за глазурата
  • шоколад - 400 г бял
  • олио - 3 с.л.
  • прясно мляко - 4 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • кафяв шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме белтъците в купа до сгъстяване, като постепенно добавяме захарта.

Към готовите белтъци прибавяме орехите и разбъркваме внимателно.

За да се получат еднакви блатове, си подготвяме 3 купички и разделяме сместа поравно.

Загряваме фурната на 180 градуса.

През това време изсипваме едната смес от купичките в намазана леко с масло и поръсена с брашно форма за торта.

Поставяме във фурната и печем за 7-8 минути, като внимаваме да не препечем блата, защото може да се начупи.

Вадим блата и го оставяме върху метална решетка, за да изстине.

Така правим и с останалите 2 блата.

Докато блатове за торта изстиват, си приготвяме крема по следният начин.

В съд изсипваме сметаната и щом заври, я махаме от котлона.

В друг съд начупваме шоколада, изчакване малко и го заливаме с леко изстиналата сметана. Така оставяме за около 2 минути и тогава разбърках до гладка смес, като след това добавяме маслото и разбъркваме отново, докато се разтопи.

И него оставяме да изстине напълно.

Започваме да сглобяваме тортата Гараш, като слагаме първия блат, намазваме с крем и поставяме втория.

Така отново крем и последен блат.

Завършваме с крем, измазваме и отстрани и прибираме в хладилника.

Тука е моментът да кажа, че от крема оставяме, за да украсим и отстрани на самата торта.

Ако кремът се разтече, не се притеснявайте просто извадете тортата и с шпатула върнете на място разтеклия се отстрани шоколад.

След като сме се справили с разтеклия шоколад, поставяме в хладилника отново за 2-3 часа.

Идва ред на глазурата.

Глазурата приготвяме, като на водна баня разтапяме шоколада и олиото. Оставяме да се охлади напълно и чак тогава заливаме ореховата тортата.

Прибираме в хладилника за 2 часа

След това вадим и поръсваме с кафявия шоколад и с помощта на клечка за зъби си оформяме фигурки.

С помощта на белачка си нарязваме стърготини от белия шоколад и внимателно поръсваме отстрани на тортата, като натискаме внимателно с ръка, за да могат да се задържат.

Отново поставяме в хладилника торта Гараш с бял шоколад и сметана, но този път за една нощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Изключително добро предложение за торта. Благодаря за ясното описание на детайлите.
30.12.2020 09:26
1
1
Покажи всички подкоментари