Боб с праз на фурна

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Боб с праз на фурна
Снимка: Рая Андонова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Сервира се боб с праз на фурна с препечен хляб."

Необходими Продукти

  • боб - 1 консерва, голяма
  • праз - 1 стрък, голям
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • брашно - 1 с.л.
  • бяло вино - ⅓ ч.ч.
  • растително мляко - ½ ч.ч.
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • индийско орехче - ½ к.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер
  • сол
  • пармезан - 3 с.л.
  • галета
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на полумесеци, а празът - на половинки. Чесънът се наситнява.

В сгорещено олио се запържва лукът. Когато поомекне, се добавя празът. Запържва се за няколко минути при разбъркване. Поръсва се със сол и се готви още за кратко, докато омекне. Прибавя се накрая чесънът.

Сред още 1-2 минути се добавя брашното, разбърква се и при непрекъснато разбъркване се налива виното. След него се налива растителното мляко и се разбърква до сгъстяване.

След това се налива 1.5 ч.ч. гореща вода и се разтваря зеленчуковият бульон. Овкусява се с индийско орехче, черен пипер и при нужда още малко сол на вкус.

Прибавя се бобът и се разбърква добре. Изсипва се пармезанът и се разбърква до разтопяване.

Всичко се изсипва в тавичка. Отгоре се поръсва 1 слой галета и след това се полива на тънка струя зехтин. Запича се бобът в загрята на 180 °C фурна за 15-20 минути.

Сервира се боб с праз на фурна с препечен хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: