Начин на приготвяне
Бобът се измива много добре и се накисва в студена вода за 12 ч.
След накисването водата се изхвърля и се бобът се залива с вода.
Слага се да заври, след което водата се изхвърля.
Залива се с нова вода, като след завиране отново се изхвърля.
Изхвърля се три пъти водата, като бобът се вари в четвъртата вода.
След завиране на четвъртата вода се прибавя содата.
Оставя се да ври до полусваряване на боба, след което водата се изхвърля и бобът се изсипва в тенджера с капак.
Празът се почиства и измива много добре.
Нарязва се на ситно.
Запържва се в силно сгорещено олио за 5 мин, след което се прибавя червен пипер.
Разбърква се за 3 мин и се изсипва в тенджерата с капак.
Пащърнакът и целината се измиват и обелват.
Нарязват се на кубчета и се прибавят към боба.
Боб яхнията се посолява със сол и се прибавя джодженът.
Залива се с топла вода.
Бобът на фурна се пече 60 мин под капак в предварително загрята фурна на 180 градуса.