Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Златна содена питка

Златна содена питка

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Златна содена питка4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Има ли на масата от тази питка, друго не ни трябва"

Необходими Продукти

  • газирана вода - 300 мл
  • бакпулвер - 10 до 15 г
  • сода бикарбонат - 2 ч.л. равни
  • захар - 1 ч.л. кристална
  • сол - 1 ч.л.
  • ябълков оцет - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - около 500 /550 г универсално
  • олио - около 3 или 4 с.л. за потапяне на питката
  • брашно - малко за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа или направо в купата на миксера, се смесва газираната вода, захарта, бакпулвера, солта, содата бикарбонат, оцета и олиото, разбъркват се.

Постепенно се добавя брашното /на мен брашното ми беше точно 500 г, но е работена в планетарен миксер, което е от значение, дали е на ръка измесено тестото или в миксер/ и се измесва първо на ниска скорост на миксера, докато се поеме, а след това на средна скорост, около 10 минути.

Измесва се до напълно гладко нелепнещо тесто, оформило хубава топка.

Така оформеното тесто се поставя в купа, на която на дъното са сипани 3 - 4 с.л. олио. Покрива се със свежо фолио и се оставя на студено най-малко за 1 час или най-добре за 1 нощ.

Преседялото тесто се изважда с остро ножче се разрязва леко на кръст и се посипва през цедка с брашно. Слага в плоска тава, покрита с хартия за печене.

Отгоре върху содената питка се поставя по-голяма и малко по-дълбока тенджера да захлупи тестото. Тенджерата трябва да е такава, с която може да се пече, т.е. да няма пластмасови дръжки.

Така приготвена питката се поставя в загрята фурна на 220 градуса за 5 минути. Времето се измерва по часовник.

Намаляват се градусите на 200 и се пече за около 20 -25 минути.

Отстранява се тенджерата и се допича за още 10 - 15 минути.

Готовата златна содена питка се изважда, напръсква се с вода и се покрива с памучна кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Стойностно и вкусно домашно изкушение.
30.12.2020 09:14
1
Admin
Admin
нищо не може да замени уханието на прясно изпечен домашен хляб
29.12.2020 19:09
2