Начин на приготвяне
Нарежете лука на полумесеци в голяма купа, добавете всички останали подправки и зехтин и разбъркайте, да се смесят.
Мариновайте пържолите, нарязани на около 1.5-2 см дебелина, в сместа за около 24-48 часа. Хубаво ги натъркайте с маринатата и ги покрийте с нея.
Във незалепващ тиган сложете олиото и загрейте добре на висока температура, докато олиото започне да пуши. Идеята е да запечатаме/ карамелизираме месото, а не да го варим. Запържете вратните пържоли за кратко от двете страни, докато хванат хубава, златиста коричка.
След като сте готови с пържолите, добавете в същия тиган маринатата, виното и маслото и редуцирайте, докато се изпари алкохолът от виното и се намали течността наполовина, като разбърквате да не загори и да абсорбирате обратно останалото по дъното на тигана от карамелизацията на месото.
В глинен гювеч сложете малко от сместа на дъното и започнете да редите пържолите и между тях от сместа. Покрийте с остатъка пържолите и сложете капака.
Сложете на ниско тенджерата във студена фурна и настройте на 160 градуса. След като се загрее, печете около 2 часа.
Сервирайте с гъбен сос за пържоли и чаша червено вино или гарнитура по желание.
Гарантирам, че вратните пържоли ще са толкова крехки, че ще се топят в устата.
-----------------------------------
Съвети:
Ако запечатате задушени вратни пържоли на барбекю, пропуснете пушената сол.
Към маринатата можете да добавите, ситно нарязана чушка червено чили или на вкус, сухо чили.
Ползвайте морска сол, задължително, а не обикновена. Обикновената ще издърпа влагата от пържолите много бързо и за времето, за което се маринова, ще започне да готви месото и пържолите ще са по сухи.
Виното задължително трябва да е такова, което бихте пили. Ако не ви харесва за пиене, няма да ви хареса и за готвене.
Във моите рецепти има гъбен сос с манатарки, който върви чудесно със тези пържоли.