Начин на приготвяне
Поставете вратлетата в запечатващ се плик, в който може да сипете марината или в тава.
Смесете червеното вино, една супена лъжица от зехтина, две супени лъжици балсамов оцет, чесъна нарязан на едри парчета, едната чаена лъжица мед, сол и черен пипер на вкус и клончето розмарин.
Изсипете маринатата при агнешкото и го приберете в хладилника за 4 часа. При готовност извадете агнешкото от маринатата. Отстранете големите парчета чесън и клонката розмарин от маринатата.
Загрейте фурната на 170 градуса. Поставете агнешкото в огнеупорен съд с капак. Добавете част от марината (около 1 ч.ч.). Захлупете и задушавайте на слабата фурна около 2 часа.
Междувременно загрейте една супена лъжица зехтин на умерен огън. Добавете предварително нарязания лук и го сотирайте за кратко (около 5-6 мин. до омекване).
Добавете лютия червен пипер, кимиона и канелата. Добавете чесъна от маринатата и пържете за кратко. Добавете маринатата, намалете котлона и варете до почти изцяло редуциране на соса.
Отделно в тиган загрейте една супена лъжица зехтин на умерен огън. Добавете предварително нарязаните на лентички чушки и пържете като разбърквате до омекване (около 15 мин.)
Добавете една чаена лъжичка мед и две супени лъжици балсамов оцет. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Пържете до редуциране на балсамовия оцет (около 10 мин.).
Сервирайте задушеното агнешко със соса с лук и чушките.
Задушените агнешки вратлета в червено вино са много вкусни.
Ако обичаш агнешко, опитай и другите ни рецепти за агнешки врат, печено агнешко на фурна или тези вкусни агнешки кюфтета.