Начин на приготвяне
Тава с падащо дъно се намазва с олио по дъното и отстрани.
Дъното се поръсва с 3 с.л. захар.
Двата портокала се режат на колелца, отстранява се кората и се нареждат върху захарта.
В купа се разбиват с миксер яйцата, докато станат на пяна. Добавя се захарта и се бие до гладка смес. Прибавят се олиото, портокаловата есенция и портокаловият сок. Разбърква се всичко.
В купа се пресяват брашното и бакпулверът и се прибавят към сместа. Всичко се разбърква, докато се получи гладка смес без бучки.
Изсипва се в тавичката върху портокалите и се пече 30-40 мин на предварително загрята фурна на 180°C.
Проверява се с клечка за зъби дали е изпечено отвътре.
Когато е готово и се охлади, се обръща в чиния, за да може портокалите да са отгоре и да се получи ефектът на портокаловия сладкиш.
По желание може да се поръси с пудра захар този ароматен пай.
Споделете с приятели тази невероятна рецепта за портокалов пай с яйца!