Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кралски кравай с рози (Roscon De Reyes Rosa)

Кралски кравай с рози (Roscon De Reyes Rosa)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Кралски кравай с рози (Roscon De Reyes Rosa)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
07/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Разкош - не се сещаме за друга дума, с която да опишем кралския кравай с рози"

Необходими Продукти

  • Маса мадре (левито мадре)
  • брашно - 120 г
  • прясно мляко - 70 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 10 г жива
  • Основно тесто
  • брашно - 450 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • мая - 15 г жива
  • яйца - 2 бр. големи + 1 бр. за намазване
  • сладко от рози - 35 г във вид на леко желе
  • розова вода - 35 мл.
  • краве масло - 75 г меко или полуразтопено
  • зехтин - 4 с.л.
  • захар - 120 г
  • За поръсване
  • захар - 3.5 с.л.
  • розова вода - 1/2 с.л.
  • сладкарска боя - 2 капки, течна, червена
  • Глазура
  • пудра захар - 130 г
  • белтък - 25 г
  • розова вода - 5 - 10 мл
  • сладкарска боя - 3 капки, червена
  • Пълнеж
  • сметана - 500 мл. течна, сладкарска
  • пудра захар - 50 г
  • сладкарска боя - 2 капки, червена (по желание)
  • Още
  • сушени розови пъпки - за украса
  • листа от мента - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

6-ти януари в Испания е голям празник, наречен Reyes magos (Кралете магьосници).На него по традиция всяко семейство има на трапезата си голям геврек, гарниран с конфитирани и сушени плодове и пълнеж от сметана. Във вътрешността му е скрита фигурка на цар или бобено зърно, която подобно на нашата питка с паричка, се счита, че у когото се падне, ще има успех и благополучие през годината.

На този празник се раздават и коледните подаръци, донесени не от дядо Коледа, а от така наречените Reyes magos.

Традиционния Roscon de Reyes с времето е започнал да става все по- модерен и освен типичния вкус и декорация, започва да придобива и други, различни акценти, вкусове и вид.

Например може да се направи шоколадов или както е в тази рецепта - с рози.

Ето и как да си го приготвите:

Испанците наричат предварителната закваска/фермент - маса мадре. За нея омесете посочените продукти на сравнително твърда топка тесто и я пуснете в голяма купа с топла вода (не гореща)

Когато топката удвои обема си и изплува на повърхността е готова (15 минути)

В купа пресейте 450 г брашно за основното тесто. Направете кладенче, в което сипете млякото с разтопената в него захар, двете леко разбити яйца, розовата вода, маслото, розовото желе и олиото. Натрошете и маята на ситно и сложете бухналата топка маса мадре.

За по-лесно замесете тестото в кухненски робот и забележите ли, че става твърдо, долейте мляко. Всяко брашно е с различна способност да поема течности, затова преценете сами. Аз използвам такова от твърда пшеница с високо съдържание на глутен и мисля, че е подобно на тип 500.

Оставете тестото в намазнена купа, покрита със стреч фолио за 1 час или докато удвои обема си.

Оформете голям пръстен и го сложете в широка тава, покрита с хартия за печене. Отново оставете да втаса докато удвои обема си.

Намажете с разбито яйце и поръсете със кристална захар, навлажнена с малко розова вода и червена сладкарска боя.

Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 5-6 минути и после намалете на 180 градуса за още 15-20 минути или до хубав златист загар.

Когато сладкият пръстен изстине, срежете го надлъжно през средата с назъбен голям нож за хляб или специален такъв за разрязване на блатове за торта.

Разбийте сметаната със захарта на пухкаво кремче и оцветете със сладкарската боя по желание. Може да добавите и малко розова вода за аромат.

Разпределете крема върху единия блат и покрийте с другия.

За глазурата смесете пудрата захар с капки червена боя, розовата вода и яйчен белтък, в количествата указани по- горе в продуктите.

Полученият айсинг поръсете върху готовия Роскон.

Изчакайте да стегне и украсете с розови пъпчици и зелени листа от мента.

Разкош!

Да ви е сладко!

Кралският кравай с рози (Roscon De Reyes Rosa) е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: