Начин на приготвяне
6-ти януари в Испания е голям празник, наречен Reyes magos (Кралете магьосници).На него по традиция всяко семейство има на трапезата си голям геврек, гарниран с конфитирани и сушени плодове и пълнеж от сметана. Във вътрешността му е скрита фигурка на цар или бобено зърно, която подобно на нашата питка с паричка, се счита, че у когото се падне, ще има успех и благополучие през годината.
На този празник се раздават и коледните подаръци, донесени не от дядо Коледа, а от така наречените Reyes magos.
Традиционния Roscon de Reyes с времето е започнал да става все по- модерен и освен типичния вкус и декорация, започва да придобива и други, различни акценти, вкусове и вид.
Например може да се направи шоколадов или както е в тази рецепта - с рози.
Ето и как да си го приготвите:
Испанците наричат предварителната закваска/фермент - маса мадре. За нея омесете посочените продукти на сравнително твърда топка тесто и я пуснете в голяма купа с топла вода (не гореща)
Когато топката удвои обема си и изплува на повърхността е готова (15 минути)
В купа пресейте 450 г брашно за основното тесто. Направете кладенче, в което сипете млякото с разтопената в него захар, двете леко разбити яйца, розовата вода, маслото, розовото желе и олиото. Натрошете и маята на ситно и сложете бухналата топка маса мадре.
За по-лесно замесете тестото в кухненски робот и забележите ли, че става твърдо, долейте мляко. Всяко брашно е с различна способност да поема течности, затова преценете сами. Аз използвам такова от твърда пшеница с високо съдържание на глутен и мисля, че е подобно на тип 500.
Оставете тестото в намазнена купа, покрита със стреч фолио за 1 час или докато удвои обема си.
Оформете голям пръстен и го сложете в широка тава, покрита с хартия за печене. Отново оставете да втаса докато удвои обема си.
Намажете с разбито яйце и поръсете със кристална захар, навлажнена с малко розова вода и червена сладкарска боя.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 5-6 минути и после намалете на 180 градуса за още 15-20 минути или до хубав златист загар.
Когато сладкият пръстен изстине, срежете го надлъжно през средата с назъбен голям нож за хляб или специален такъв за разрязване на блатове за торта.
Разбийте сметаната със захарта на пухкаво кремче и оцветете със сладкарската боя по желание. Може да добавите и малко розова вода за аромат.
Разпределете крема върху единия блат и покрийте с другия.
За глазурата смесете пудрата захар с капки червена боя, розовата вода и яйчен белтък, в количествата указани по- горе в продуктите.
Полученият айсинг поръсете върху готовия Роскон.
Изчакайте да стегне и украсете с розови пъпчици и зелени листа от мента.
Разкош!
Да ви е сладко!
Кралският кравай с рози (Roscon De Reyes Rosa) е готов.