Начин на приготвяне
Напълвам по-голяма тенджера със спанак и накисвам листата в нея. Измивам ги хубаво, така че да не остане пръст по тях. Изплаквам ги в течаща вода. Бланширам спанака - но го оставяйте дълго във водата, защото листата на спанака са нежни и ще се разкашкат. Нарязвам лука на ситно, задушавам го за кратко в олио и масло.
Прехвърлям измития и отцеден ориз, запържвам докато стане стъклен и добавям сварената и нарязана на ситно агнешка дреболия. Поръсвам с червен пипер, добавям бланширания спанак.
Заливам със 160 мл пилешки бульон, задушавам на бавен огън, докато оризът поеме течността. В самия край поръсвам с джоджен и риган. Оставям плънката да се охлади.Обезкостявам плешката - за да се получи джоб, в който ще сложа плънката.
Осолявам плешката от всички страни, втриваме добре, оставяме месото да престои за 15 мин. Пълня го с така приготвената плънка, затварям с клечки за зъби или зашивам с конец.
Поставям в намазнена тава за печене, поръсвам с червен пипер, като втривам добре. Наливам малко вода, покриваме с алуминиево фолио, поставям в умерено затоплена фурна.
Пека на 180 градуса за 90 мин. Отстранявам фолиото и дозапичаме до златисто. Понеже вкъщи много обичат плънката, често и приготвям двойна доза от ориза и половината го слагам около плешката, по средата на печенето.