Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Агнешка Плешка с Ориз и Спанак

Агнешка Плешка с Ориз и Спанак

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575563331
Агнешка Плешка с Ориз и Спанак
Снимка: Диана Андрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Перфектната кулинарна 3 в 1 комбинация - агнешко, ориз и спанак"

Необходими Продукти

  • агнешка плешка - 1 бр.
  • сол
  • За плънката
  • ориз - 1 пълна к.ч. /80 - 100 г/
  • агнешки дреболии - сварени и нарязани на ситно
  • масло - 30 г /1 пълна с.л./
  • бульон - 1 кубче пилешки
  • спанак - 100 - 150 г пресен /15 - 20 листа/
  • пресен лук - 1 стрък
  • джоджен - 10 листа пресен /1 ч.л. сушен/
  • риган - 2 клонки пресен /1 ч.л. сушен/
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Напълвам по-голяма тенджера със спанак и накисвам листата в нея. Измивам ги хубаво, така че да не остане пръст по тях. Изплаквам ги в течаща вода. Бланширам спанака - но го оставяйте дълго във водата, защото листата на спанака са нежни и ще се разкашкат. Нарязвам лука на ситно, задушавам го за кратко в олио и масло.

Прехвърлям измития и отцеден ориз, запържвам докато стане стъклен и добавям сварената и нарязана на ситно агнешка дреболия. Поръсвам с червен пипер, добавям бланширания спанак.

Заливам със 160 мл пилешки бульон, задушавам на бавен огън, докато оризът поеме течността. В самия край поръсвам с джоджен и риган. Оставям плънката да се охлади.Обезкостявам плешката - за да се получи джоб, в който ще сложа плънката.

Осолявам плешката от всички страни, втриваме добре, оставяме месото да престои за 15 мин. Пълня го с така приготвената плънка, затварям с клечки за зъби или зашивам с конец.

Поставям в намазнена тава за печене, поръсвам с червен пипер, като втривам добре. Наливам малко вода, покриваме с алуминиево фолио, поставям в умерено затоплена фурна.

Пека на 180 градуса за 90 мин. Отстранявам фолиото и дозапичаме до златисто. Понеже вкъщи много обичат плънката, често и приготвям двойна доза от ориза и половината го слагам около плешката, по средата на печенето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: