Начин на приготвяне
Измийте и подсушете нарязаната на порции агнешка плешка. Посолете и поръсете с черен пипер. Нагрейте мазнината и запържете месото от всички страни до златисто кафяв загар.
В тава със стъклен капак наредете месото, залейте със половината мазнина, похлупете и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна. Печете агнешкото за около 30 минути, до златисто кафяв загар.
През това време нарежете почистените и измити, пресен лук, спанак и пресен джоджен.
Нарежете на ситно стар лук, морков и скилидка чесън, запържете в останалата мазнина, в която пържихте месото, до омекване.
Прибавете нарязаните пресен лук, джоджен и спанак, разбъркайте за кратко и прибавете пасираните обелени домати или доматен сок, заедно с доматеното пюре.
Добавете 2 с.л. предварително измит и прецеден ориз, посолете и поръсете с черен пипер на вкус. След като всичко това заври, премахнете от огъня.
Извадете порциите месо от тавата, сипете в нея зеленчуковата смес и отгоре подредете месото. Похлупете и върнете тавата във фурната, допичате до готовност на месото.
Агнешката плешка със спанак на фурна е много вкусна.