Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака от кайма с картофи и ориз

Мусака от кайма с картофи и ориз

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Мусака от кайма с картофи и ориз
Снимка: Мария Симова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Малко по-различен прочит на любимата ни рецепта за мусака, но пък също толкова невероятно вкусна"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г
  • картофи - 6 бр. средни по големина
  • ориз - 6 с.л.
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • доматен сок - 1 ч.ч.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • чубрица и черен пипер - на вкус
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • заливка
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • масло - 30 г
  • брашно - 2 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте ориза много добре под течаща вода и оставете да се прецеди.

Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета, поставете ги в студена вода, да не потъмнеят.

В тава налейте олиото и добавете ситно нарязания лук и настъргания морков, запържете до омекването им.

Прибавете прецедения ориз и отново запържете за кратко. Прибавете доматения сок, доматеното пюре и бъркайте до усвояването им.

Добавете каймата и бъркате докато стане на гранули, прибавете червения пипер, разбъркайте и премахнете тавата от котлона.

Прибавете прецедените картофи, посолете, поръсете с черен пипер и чубрица на вкус, разбъркайте добре.

Налейте топла вода в тавата, толкова, че да се покрият продуктите в нея, поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете, до усвояване на водата.

За заливката за мусаката в тиган разтопете маслото и прибавете брашното, запържете до лек златист цвят. Налейте студеното прясно мляко и бъркайте докато се сгъсти.

Залейте мусаката равномерно и върнете тавата във фурната за около 8-10 минути.

Сочна и вкусна мусака от кайма с картофи и ориз!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Ориза не се слага първи, а последен когато се прави запръжката, защото ще загори докато се запържи каймата.
08.09.2022 08:25
1