Известния пай с пълнеж от карамел и орехи

Ivi  VaccaIvi Vacca
Иноватор
336
4k
907
750
13/01/2021
"А, вие чували ли сте за известния пай с карамел и орехи - ако не сте, вече чухте и ви съветваме и да го опитате"
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
20 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо518
  • Преглеждания за месеца517
  • Преглеждания за седмицата136
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена20

Необходими Съставки

  • Тесто
  • брашно - 300 г
  • захар - 150 г
  • масло - 150 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
  • пълнеж
  • захар - 300 г
  • орехи - 250 г нарязани
  • сметана - 200 мл
  • вода - 4 с.л. по желание
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Известният швейцарски пай с пълнеж от карамел и орехи винаги е наслада!

Тесто

В купа смесете маслото, захарта и солта с бъркалката на електрическия миксер. Комбинирайте с яйцето и ванилията. Добавете брашното и работете бързо, докато сместа омекне, без месене. Изравнете тестото за пай, покрийте и го приберете в хладилника за около 30 мин.

Оформяне на тестото

Подгответе форма 22-24 см с подвижно дъно. Покрийте дъното с хартия за печене и напръскайте ръбовете с готварски спрей.

Разточете една трета от тестото за основата на формата и притеснете по ръба.

С останалата част от тестото оформете фитил, поставете го по периметъра на диска, след което натиснете леко, за да получите ръб от 3-4 см.

Набодете дъното няколко пъти с вилица. Разточете останалото тесто върху малко брашно, образувайки диск - приблизително 3-4 мм от формата на тавата и я поставете върху лист хартия за печене. Поставете всичко в хладилника за около 30 минути.

Пълнеж с орехи и карамел:

В голяма тенджера оставете захарта и водата да заврят, без да разбърквате. Можете да направите карамела и без вода, ако не се затруднявате. Намалете котлона и го оставете да къкри, като движите тигана напред-назад, докато получите лек карамел, след което го махнете от огъня и го оставете малко да се охлади.

Добавете сметаната и продължете да готвите, докато карамелът се разтопи. Добавете орехите и солта, разбъркайте, оставете да къкри още около 2 минути и оставете да се охлади. Разстелете ореховата плънка върху дъното на тавата с тесто.

Намокрете ръба на тестото за пай с вода. Затворете с втория диск, притиснете го добре с вилица и го набодете. Гответе приблизително 35 мин в долната част на фурната, загрята до 180 градуса.

Оставете ореховия сладкиш във фурна /изключена/ за още 15 минути, докато приключи с печенето на вкусния пай. Извадете от фурната, оставете да се охлади и отстранете ръба на формата.

Прехвърлете ореховия пай върху решетка и я оставете да се охлади.

Добре е да се знае!

Завит в прозрачно фолио, този пай с пълнеж от карамел и орехи може да се съхранява в хладилник за около две седмици. Тортата се реже по-лесно на следващия ден. Насладете се!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар