Желиран език

Христинка КолеваХристинка Колева
Иноватор
2754k7162k1
Желиран език
Снимка: Христинка Колева
1 / 3
21/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Какво нещо простичко може да се превърне в кулинарен шедьовър - желиран език"

Необходими Продукти

  • свински език - 2 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • магданозени корени
  • дафинов лист
  • черен пипер - на зърна
  • бахар
  • сол
  • кисели краставички
  • магданоз - клонки пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинските езици се сваряват заедно с целите моркови, магданозените корени, дафиновия лист, зърна черен пипер, бахар и солта в тенджера под налягане 40 минути.

Морковите се изваждат и нарязват на кръгчета.

Езиците се обелват и нарязват на филийки.

Бульонът се прецежда през марля. Ако е много мътен, се връща на котлона и преди да заври, се добавя един леко разбит белтък. Бульонът се вари 2-3 минути. Прецежда се отново.

В зависимост в каква форма ще приготвяте желирания език, по нея се измерва течността, която е необходима.

На 500 мл течност е необходимо 10 г желатин, който се залива с 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.

В топлият бульон се прибавя желатина и се разбърква до разтварянето му.

На дъното на формата се излива малко от течността. Поставя се в хладилник да стегне.

Върху него се нареждат кръгчета от морковите, киселите краставички и клонките магданоз. Залива се отново с течност и формата отново се поставя в хладилника.

След това се подреждат кремидообразно филийките език. Налива се малко от течността и отгоре се поставят дребно нарязани кисели краставички и моркови.

Формата отново се поставя в хладилника до пълното желиране.

След като езикът хубаво се е желирал, формата се потапя за секунда в гореща вода и веднага желираният език се обръща в поднос.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Красива и апетитна рецепта. Благодаря!
22.01.2021 11:14
1
Покажи всички подкоментари