Начин на приготвяне
Свинските езици се сваряват заедно с целите моркови, магданозените корени, дафиновия лист, зърна черен пипер, бахар и солта в тенджера под налягане 40 минути.
Морковите се изваждат и нарязват на кръгчета.
Езиците се обелват и нарязват на филийки.
Бульонът се прецежда през марля. Ако е много мътен, се връща на котлона и преди да заври, се добавя един леко разбит белтък. Бульонът се вари 2-3 минути. Прецежда се отново.
В зависимост в каква форма ще приготвяте желирания език, по нея се измерва течността, която е необходима.
На 500 мл течност е необходимо 10 г желатин, който се залива с 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
В топлият бульон се прибавя желатина и се разбърква до разтварянето му.
На дъното на формата се излива малко от течността. Поставя се в хладилник да стегне.
Върху него се нареждат кръгчета от морковите, киселите краставички и клонките магданоз. Залива се отново с течност и формата отново се поставя в хладилника.
След това се подреждат кремидообразно филийките език. Налива се малко от течността и отгоре се поставят дребно нарязани кисели краставички и моркови.
Формата отново се поставя в хладилника до пълното желиране.
След като езикът хубаво се е желирал, формата се потапя за секунда в гореща вода и веднага желираният език се обръща в поднос.
Приятен апетит!
Коментари