Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Тажин»Ориенталски кускус с пиле и лимон

Ориенталски кускус с пиле и лимон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ориенталски кускус с пиле и лимон
Снимка: Yordanka Kovacheva
8 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
17 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
47 мин.
Порции
4
"Невероятна комбинация от вкусове в ориенталския кускус с пиле и лимон"

Необходими Продукти

  • кускус - 250 г арабски, ситен, пълнозърнест
  • пилешки гърди - 2 бр. 600 г
  • рас ел ханут - 1 и 1/2 с.л.
  • куркума - 1 с.л. равна
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • лимон - 1 бр.
  • магданоз - 5 стръка
  • лук - 80 г на обелен и почистен
  • чесън - 3 скилидки
  • пилешки бульон - 400 мл + 250 мл за кускуса
  • олио - 10 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-често срещания вид кускус по нашите магазини е онзи, който сме свикнали да виждаме на малки, кръгли топчета и да хапваме за закуска със захар, масълце и сирене.

Не този вид обаче ще ни е нужен за направата на това ястие, а по-ситният, който се използва в арабската кухня за солени ястия и салати. Най-известни сред ястията с кускус са мароканските вариации с месо и зеленчуци.

Арабският или марокански кускус е пухкав, лесно се комбинира с различни видове месо и поема по-добре вкусовете на приготвената с него гозба.

Приготвя се от твърда пшеница и структурата и размера му позволяват да не се вари, а е достатъчно само да се попари с вода или бульон в съотношение 2:1 течност/кускус.

След кратки минути той си поема бульона, набъбва и е готов. Грешка е такъв кускус да се вари, а единствено би могъл да се приготви на пара, но пак предварително се накисва във течност, този път обаче в съотношение 1:1.

Това ще направим и в тази рецепта.

Препоръчвам я горещо, защото е лесна и божествено вкусна.

Първоначално си подгответе месото като го нарежете на едри хапки и оваляте в половината от подправките - рас ел ханут, куркума и черен пипер.

Сложете лъжица зехтин, малко сок от лимона и доматеното пюре и разбъркайте. Така оставете пилешкото да се маринова, докато приготвяте всичко останало.

Сложете на котлона тенджерка с пилешкия бульон, сока от лимона, настърганата му кора (може и да не слагате цялата) и загрейте.

Лукът, чесъна и магданоза накълцайте и запържете с малко сол в олиото за 4 минути. Сложете другата половина от подправките и разбъркайте.

Налейте топлия бульон, сложете маринованите късчета пилешко и оставете да се готви 20 минути.

Паралелно с това накиснете кускуса в 250 мл бульон, а когато го поеме, сложете в голяма цедка и прикрепете към тенджерката с пилешкото.

Така ще се сготви на пара за времето, в което се прави и месото.

Накрая отстранете кускуса с пиле, а ако е нужно, увеличете огъня, за да се редуцира сосчето и стане по-плътно.

Ориенталското ястие поднесете като разположите в голямо плато кускуса. В средата му формирайте дупка, в която сложете ароматното пилешко и поднесете.

Добър апетит с този ориенталски кускус с пиле и лимон!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: