Начин на приготвяне
Картофите се белят и нарязват на кубчета. Прибавят се 4-5 с.л. от пасираните домати, 2 с.л. олио, посоляват се и се разбъркват добре. След това се запичат за 15 мин. на 180°С.
Лукът се нарязва на дребно и се запържва в загрят тиган с 4-5 с.л. олио. След 1-2 мин към лука се добавя и каймата, пържи се на умерен огън, докато стане на трохи за около 5-6 мин. След това се добавят доматите и подправките - червеният и черният пипер, чубрицата и солта.
Картофите се изваждат от фурната, добавя се каймата, разбърква се добре и се добавя една водна чаша - 250 мл вода. Мусаката се слага във фурната и се пече на 180°С за 30-40 мин.
За заливката:
В малък тиган или тенджерка се загряват 6 с.л. олио и се запържват 3 с.л. брашно. Добавя се и прясното мляко при непрестанно бъркане до сгъстяване.
В друг съд се разбиват 3 яйца и се добавя на тънка струя млечната смес, като не спира да се бърка.
Тогава вече запечената мусака се залива и се запича за още 15-20 мин до готовност.
След изваждане се оставя за 10-15 мин, преди да се поднесе.
Тази мъжка мусака може да се сервира с кисело мляко по желание. Или с таратор. Добър апетит!
Коментари
Аз не слагам домати ,но въпрос на вкус