Начин на приготвяне
Маята се разтваря в малко топла вода, за да се активира.
Брашното се пресява и се прави кладенче. Изсипват се маята, яйцата, захарта, олиото, ванилията и кората от лимона.
Започва да се меси и постепенно се добавя на тънка струйка топлото прясно мляко.
Когато тестото е готово, се поставя в набрашнена купа.
Завива се с торба или хавлия. Оставя се да удвой обема си. След това се меси отново козуначеното тесто.
Разделя се на 2 части за 2 козунака.
От едната част се правят 4 ленти, които се сплитат на козунак. Така и с другата половина. Оформената плитка се поставя в съд с хартия за печене и се изчаква отново тестото да удвой обема си.
Намазва се класическият козунак с разбития жълтък и се поръсва със захар.
Печете пухкавия козунак с лимонов аромат на 180°C в предварително загрята фурна за около 30-40 мин.