Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак на конци с лимонов аромат

Козунак на конци с лимонов аромат

Козунак на конци с лимонов аромат
Снимка: Петя Страхилова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Каквито и козунаци да ни предлагате, не е ли домашно приготвен, не ни го хвалете изобщо"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 7 бр.
  • брашно - 1.5 кг (приблизително)
  • сол - 1 кафена лъжичка
  • суха мая - 22 г
  • захар - 2 чаени чаши
  • масло - 200 г
  • ванилия - 1/2 ампула
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • ядки - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са топли или на стайна температура.

В половината от прясното мляко разбивам маята със 1 супена лъжичка захар (от общото количество) и 2 супени лъжици брашно (ползвах за баници). Като шупне разбивам пак и така трябва да шупне 3 пъти.

През това време разбивам останалото мляко със захарта и прибавям яйцата (предварително разбити с бъркалка).

Когато маята шупне 3-ти път, прибавям яйчената смес и останалите продукти, но без брашното. Ако има и ром, ще е по-хубаво. Прибавяме брашното постепенно до получаване на меко и нелепкаво тесто.

Оставям да втасва до утрояване на размера.

След втасването измесвам с маслото. Меси се енергично и силно с разтягане до получаване на гладко, меко и образуващо мехури тесто. Колкото повече, толкова по-добре. Аз го месих повече от 1 час. Оставям отново да втасва до утрояване на размера.

Разделям готовото тесто на топки (късам, не режа).

Правя си фитилчета, разточвам и слагам от плънката. Оформям на плитки и оставям да втаса. След втасване мажа с разбит жълтък (отделих си един от яйцата) и малко прясно мляко.

Поръсвам със захар и ядки по желание. Пека на 160-170 градуса около 30-40 минути. Ако Ви се струва, че козунакът може да изгори отгоре, покрийте с алуминиево фолио.

Козунакът на конци с лимонов аромат е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: