Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са топли или на стайна температура.
В половината от прясното мляко разбивам маята със 1 супена лъжичка захар (от общото количество) и 2 супени лъжици брашно (ползвах за баници). Като шупне разбивам пак и така трябва да шупне 3 пъти.
През това време разбивам останалото мляко със захарта и прибавям яйцата (предварително разбити с бъркалка).
Когато маята шупне 3-ти път, прибавям яйчената смес и останалите продукти, но без брашното. Ако има и ром, ще е по-хубаво. Прибавяме брашното постепенно до получаване на меко и нелепкаво тесто.
Оставям да втасва до утрояване на размера.
След втасването измесвам с маслото. Меси се енергично и силно с разтягане до получаване на гладко, меко и образуващо мехури тесто. Колкото повече, толкова по-добре. Аз го месих повече от 1 час. Оставям отново да втасва до утрояване на размера.
Разделям готовото тесто на топки (късам, не режа).
Правя си фитилчета, разточвам и слагам от плънката. Оформям на плитки и оставям да втаса. След втасване мажа с разбит жълтък (отделих си един от яйцата) и малко прясно мляко.
Поръсвам със захар и ядки по желание. Пека на 160-170 градуса около 30-40 минути. Ако Ви се струва, че козунакът може да изгори отгоре, покрийте с алуминиево фолио.
Козунакът на конци с лимонов аромат е готов.