Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Млечна Баница»Млечна баница с карфиол и орехи

Млечна баница с карфиол и орехи

Млечна баница с карфиол и орехи
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
01/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Млечна баница с карфиол, която може да сервирате и за обяд, не само за закуска"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет фини (400 г)
  • карфиол - 1 ч.ч. начупен
  • сирене - 1 малка бучица (около 2/3 ч.ч. натрошено)
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка (500 г)
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • хималайска сол - 1 ч.л. равна (на вкус)
  • орехи - ½ ч.ч. натрошени
  • шарлан - за намазване и поръсване (слънчогледово масло)
  • чубрица - 3 щипки (или сушена мащерка)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите в рецептата измерваме с чаена чаша с вместимост 250 мл.

Измиваме и начупваме на малки парченца карфиола и в отделен съд натрошаваме сиренето.

В дълбока купа разбъркваме яйцата с вилица, към тях добавяме киселото мляко, в което сме активирали содата бикарбонат. Овкусяваме млечната заливка със хималайска сол (около 1 ч.л. равна), като се съобразяваме и с това дали сиренето е солено (както е в случая) или предварително сме го обезсолили.

Намазваме кръгла тава (с диаметър около 30 см) с шарлан – нерафинирано слънчогледово масло. Нагъваме фините кори на хармоника, като ги подреждаме плътно една до друга в тавата. Поръсваме нагънатите кори отгоре с шарлан.

Поръсваме на различни посоки също и начупения пресен карфиол, натрошеното сирене, орехите и чубрицата (по желание може и сушена готварска мащерка).

След това с помощта на супена лъжица разпределяме отгоре млечната заливка, така че да има навсякъде равномерно (и по краищата).

Печем млечната баница на 200 градуса за около 25-30 минути до тъмно златист цвят.

Поднасяме още докато е топла, пухкава и ароматна!

Лесна млечна баница с карфиол и орехи, подходяща за обяд!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: