Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Хляб с квас и киноа

Хляб с квас и киноа

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Хляб с квас и киноа
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
10/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Домашен хляб с киноа и квас - душичка е и често си го хапваме още преди да е изстинал"

Необходими Продукти

  • киноа - 100 грама
  • брашно - 260 грама, бяло пшенично
  • вода - 200 мл
  • олио - 2 с.л.
  • квас - 100 г от пълнозърнесто брашно
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натуралният квас се захранва преди да се започне със замесването на хляба. Оставя се да шупне за 2-3 часа.

От 100-те грама киноа се отделят 3-4 супени лъжици и се сваряват за 10-12 минути. Останалото количество от зрънцата се смилат на брашно.

В купа се пресяват двата вида брашно - от киноа и пшенично. Смесват се със солта и се прави кладенче, в което се сипва водата, лъжица олио и натуралния квас.

Замесва се тесто, като ръцете се намазняват с останалото олио, за да не лепне в началото. След 10-15 минути месене би трябвало да се постигне гладкост и еластичност, но колкото повече месите тестото с квас, толкова по-добре. Поръсва се и брашенце, ако е нужно.

Готовото тесто се оставя да втасва 8-9 часа, като най-добре да се замеси вечерта и да втасва цяла нощ. Помещението не трябва да е много топло и купата се покрива с кърпа или фолио.

На другата сутрин тестото с квас трябва да е бухнало добре и даже увеличило почти три пъти обема си. Премесва се отново със сварените зрънца киноа и се оформя на топка. По желание се правят разрези по повърхността с остър нож и се поръсва с брашно.

Оформеният хляб се слага в тавичка и се оставя да втаса и увеличи обема си този път за 2-3 часа, взависимост от силата на домашния квас.

Пече се в предварително загрята фурна, първоначално на 200 градуса 15 минути, после температурата се намаля до 180 градуса за още около 30 минути.

Хлябът е готов, когато при почукване по коричката издава звук на кухо.

Изпеченият домашен хляб с квас и киноа се оставя да изстине напълно върху решетка и тогава се нарязва на филийки.

Няма нищо по-хубаво от истински хляб с натурален домашен квас!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: