Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Карфиолено ризото със сьомга

Карфиолено ризото със сьомга

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Карфиолено ризото със сьомга
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Може и да ви звучи малко странно, но това карфиолено ризото с сьомга ще се хареса дори на малките деца, които никак не обичат карфиол, пригответе и му се наслаждавайте максимално"

Необходими Продукти

  • дива сьомга - 2 кг филе
  • пармезан - 1/2 ч.ч. пресен, ситно настърган
  • сол
  • черен пипер - прясно смлян
  • чесън - 2 големи скилидки, настъргани
  • италианска подправка - 1 ч.л.
  • кокосово масло - 4 с.л. разделени на две
  • За карфиоления ориз
  • карфиол - 3 ч.ч. (около 1 средна глава)
  • лук - 1/2 ч.ч. бял, нарязан
  • чесън - 2 големи скилидки смлени
  • зеленчуков бульон - 2 с.л. или вино
  • лимони - 1 бр. сок + кора
  • кокосова сметана - 1 с.л. или кокосово мляко
  • люти чушки - червени, по желание
  • магданоз - 1/4 ч.ч. пресен, нарязан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хрупкавата и вкусна сьомга с чесново масло с кремообразно ризото от карфиол с пармезан е идеалното хранене за вечеря. Готово е само за 15 минути!

Това е едно от любимите ми кето ястия. Винаги, когато имам натоварен ден, приготвям това чудно ризото - бързо и лесно. В тази рецепта го сервирах със запечена чеснова сьомга, но вие можете да изберете и нещо друго.

Първо, направих ориз от карфиол и пармезан. Можете да използвате една средно голяма глава карфиол, която ще ви даде около 3 чаши. Използвах сока на един лимон заедно с магданоз, за да овкуся карфиоления ориз.

За нотка кремообразност добавих и супена лъжица кокосова сметана или кокосово мляко. Това не е задължително, но аз обичам кремообразната консистенция, която добавя кокосовата сметана.

За подготовката на сьомгата:

Загрейте фурната до 200 градуса. Застелете тава за печене с голямо парче фолио. Поставете филето от сьомга с кожата надолу върху тавата за печене. Сложете и чери доматките наоколо, ако желаете.

В плитка чиния комбинирайте пармезан, настърган чесън, червен пипер и италианска подправка (комбинация от сушени италиански билки - босилек, розмарин, мащерка и др.). Овкусете сьомгата със сол и черен пипер.

Печете рибата в продължение на 12-15 минути (в зависимост от дебелината на вашето филе). Когато кората стане златиста и сьомгата се сготви, извадете от фурната.

За карфиоления ориз:

Почистете карфиола и го разделете на цветчета. Измийте ги със студена вода и ги бланширайте в тенджера с вряща подсолена вода. Отцедете карфиола и оставете настрана.

Когато се охлади, го нарежете много ситно с нож или го сложете в блендер за секунда да се раздроби.

Загрейте голям тиган на средно силен огън. Разтопете 2 супени лъжици масло и същото количество екстра върджин зехтин. Запържете чесъна и лука за 1 минута, докато започне да ухае.

Добавете карфиола и го оставете да ароматизира за няколко минути, като разбърквате от време на време.

Налейте 2-3 с.л. вино или зеленчуков бульон и веднага след като се изпари, добавете 1 супена лъжица кокосова сметана, още малко масло и настърган пармезан и разбъркайте.

Гответе за една минута и добавете лимоновия сок. Поръсете с магданоз и разбъркайте.

Сервирайте карфиолено ризото със сьомга и се насладете!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: