Начин на приготвяне
Хрупкавата и вкусна сьомга с чесново масло с кремообразно ризото от карфиол с пармезан е идеалното хранене за вечеря. Готово е само за 15 минути!
Това е едно от любимите ми кето ястия. Винаги, когато имам натоварен ден, приготвям това чудно ризото - бързо и лесно. В тази рецепта го сервирах със запечена чеснова сьомга, но вие можете да изберете и нещо друго.
Първо, направих ориз от карфиол и пармезан. Можете да използвате една средно голяма глава карфиол, която ще ви даде около 3 чаши. Използвах сока на един лимон заедно с магданоз, за да овкуся карфиоления ориз.
За нотка кремообразност добавих и супена лъжица кокосова сметана или кокосово мляко. Това не е задължително, но аз обичам кремообразната консистенция, която добавя кокосовата сметана.
За подготовката на сьомгата:
Загрейте фурната до 200 градуса. Застелете тава за печене с голямо парче фолио. Поставете филето от сьомга с кожата надолу върху тавата за печене. Сложете и чери доматките наоколо, ако желаете.
В плитка чиния комбинирайте пармезан, настърган чесън, червен пипер и италианска подправка (комбинация от сушени италиански билки - босилек, розмарин, мащерка и др.). Овкусете сьомгата със сол и черен пипер.
Печете рибата в продължение на 12-15 минути (в зависимост от дебелината на вашето филе). Когато кората стане златиста и сьомгата се сготви, извадете от фурната.
За карфиоления ориз:
Почистете карфиола и го разделете на цветчета. Измийте ги със студена вода и ги бланширайте в тенджера с вряща подсолена вода. Отцедете карфиола и оставете настрана.
Когато се охлади, го нарежете много ситно с нож или го сложете в блендер за секунда да се раздроби.
Загрейте голям тиган на средно силен огън. Разтопете 2 супени лъжици масло и същото количество екстра върджин зехтин. Запържете чесъна и лука за 1 минута, докато започне да ухае.
Добавете карфиола и го оставете да ароматизира за няколко минути, като разбърквате от време на време.
Налейте 2-3 с.л. вино или зеленчуков бульон и веднага след като се изпари, добавете 1 супена лъжица кокосова сметана, още малко масло и настърган пармезан и разбъркайте.
Гответе за една минута и добавете лимоновия сок. Поръсете с магданоз и разбъркайте.
Сервирайте карфиолено ризото със сьомга и се насладете!