Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Най-вкусната лазаня с кайма и крема сирене

Най-вкусната лазаня с кайма и крема сирене

Най-вкусната лазаня с кайма и крема сирене2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г смес
  • прясно мляко - 500 мл
  • доматено пюре - 500 мл (сос)
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • пресен лук - 2 връзки
  • магданоз - 1 връзка
  • брашно - 2 супени л.
  • кори за лазаня - 1 кутия от 500 г
  • бяло вино - 1 чаена чаша
  • крема сирене - 3 пакетчета (325 г общо)
  • масло - 50 г или зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Сос Болонезе - загрявате малко зехтин/олио в дълбок съд и нарязвате на ситно лука и морковите. Слагате ги да се пържат на не много силен огън, за да не загорят. Когато поомекнат се добавя виното, като след разбъркване съдът се затваря с капак, за да се задушат добре зеленчуците с виното.

Когато сместа стане наполовина, се добавя доматеният сос/пюре и се подправя със сол и пипер на вкус. Докато сосът се сгъстява, каймата се намачква с малко вода, за да стане на трохи. Прибавя се към леко сгъстения вече сос и се слага малко свеж магданоз. След като поври 2-3 минути се сваля от котлона.

2. Смес от крема сирене - в купа смесвате крема сирене, нарязан на ситно зелен лук и магданоз, подправяте с черен пипер. Добре е сместа да се сложи в хладилника покрита, за да се овкуси добре сиренето от свежите подправки.

3. Сос Бешамел - слага се 50 г масло/зехтин в по-дълбок съд на котлона и след леко загряване се прибавя брашното (2 супени л.). Препържва се около 2/3 минути и се прибавя студеното прясно мляко - бавно, докато сместа се разбърква енергично. След постигане на хомогенна смес се подправя със сол и черен пипер, готви се до постигане на гъстота тип боза.

Нареждане: В дълбок правоъгълен съд се слага на дъното малко от соса болонезе и се нарежда първия слой от кори. Върху тях се слага равномерно 1 черпак от соса Болонезе и се слагат отново кори.

Вторият слой кори се покрива обилно със сместа от крема сирене и така се редуват до последния слой кори, върху който се изсипва целия сос бешамел и се настъргва обилно с кашкавал. Лазанята се пече на 180-190 градуса за около 30 мин.

Забележка - аз използвам кори без предварително варене, но ако се използват кори, които трябва да се варят, е хубаво да се приготвят първо те.

Забележка 2 - най-добре първо да се приготви крема сиренето, за да има време да престои в хладилника и да поеме от вкуса и аромата на зеления лук.

Най-вкусната лазаня с кайма и крема сирене е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: