Начин на приготвяне
Хекът е риба, която е много вкусна, а приготвена по тази рецепта става още по-вкусен.
Соса приготвяме по следния начин. На домата правим 4 разреза на кръст.
Приготвяме си купа с гореща вода и поставяме домата за няколко минути. След 2-3 минути изваждаме домата и прехвърляме в студена вода. Това го правим, защото по-лесно се бели след това. Обелваме с нож.
Обелваме скилидките чесън и нарязваме на ситно. Ако не обичате чесън, можете да сложите сока от него.
Вземаме дълбока купа, поставяме нарязания чесън, заквасената сметана и нарязания зелен лук.
Нарязваме си магданоза и копъра и също ги добавяме в купата.
Беления домат нарязваме на малки кубчета и го добавяме към всички останали съставки в купата заедно и колбаса и киселите краставички, които са също нарязани на ситни кубчета.
Картофите белим и нарязваме на тънки колелца.
Приготвяме си съда, в който ще печем рибата. Първо изсипваме 2 супени лъжици масло и подреждаме картофите.
Филето от хек намазваме с маслото, осоляваме само от едната страна на вкус.
Разбъркваме внимателно соса със заквасена сметана и покриваме цялата повърхност на филето от хек.
Загряваме фурната до 200 градуса и поставяме съда с филето от хек и печем 20-25 минути.
След изтичането на времето изваждаме от фурната и с помощта на шпатула слагаме в чиния и поднасяме.
Вкусното филе от хек със сос от заквасена сметана е готово.