Ванилова Крем Пита

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ванилова Крем Пита
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
105 мин.
Порции
12
"Перфектната ванилова Крем Пита е приготвена по тази рецепта и всеки път се радва на куп почитатели"

Необходими Продукти

  • бутертесто - 500 г (2 листа)
  • пудра захар - 2 с.л.
  • ванилия - 4 г на прах
  • Ванилов крем
  • прясно мляко - 820 мл
  • брашно - 50 г
  • яйца - 3 бр. XL
  • захар - 130 г
  • ванилия - 1 шушулка
  • желатин - 6 г (при нужда)
  • сметанов крем
  • сладкарска сметана - 400 г за разбиване, 35% масленост
  • захар - 50 г
  • ванилова захар - 8 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разточете двата блата бутертесто, за да ги изтъните. След разточването при мен размерите станаха 30/30 см, но вие можете да ги изрежете или придадете форма, адекватна за тавичката, в която ще редите крем питата (хубаво е да е с откопчаващо се дъно).

Надупчете с вилица блатовете и ги изпечете един по един в предварително загрята на 200 градуса фурна за по 15 минути всеки.

Има бутертеста, които, въпреки че ги надупчваш, пак бухват много. В такъв случай дори може вторият ви блат да отпадне и да разрежете надлъжно през средата само единия.

За първият ванилов яйчен крем си затоплете бавно млякото с цепната на две шушулка ванилия и захарта. Когато започне да завира, дръпнете от огъня, оставете да пусне ванилията аромата си 10 минути и след това отстранете шушулката.

Разбийте яйцата с брашното. Върнете млякото на котлона при умерен огън и налейте яйчената смес.

Варете кремчето около 10 минути или до сгъстяване, а после оставете да изстине.

Тъй като целта е кремът да е по-лек и ефирен, брашното, служещо за сгъстител, не е много. Това не е проблем, защото и да остане по-лек и рядък кремът, той после си стяга, но само ако е излят във форма.

В случай обаче, че ще редите крем питата директно върху плосък поднос, при нанасянето му има опасност от разтичане. По тази причина препоръчвам, щом охладите крема и е още рядък, да загреете леко до 80 градуса част от него и да разтворите вътре три листа по 2 грама хидратиран предварително желатин. Връщате сместа в кремчето, разбърквате и прибирате в хладилник да стегне още.

Нанесете яйчения крем на равен пласт върху единия положен във форма или в поднос блат. Загладете и оставете в хладилник за 4 часа.

За сметановия крем разбийте течната сладкарска сметана със захарта и ваниловата захар.

Разпределете на дебел пласт върху ваниловия крем.

За покривния втори блат от бутертесто имате вариант да го поставите целият отгоре или да го нарежете на квадратчета и да ги подредите върху сметаната. Това се прави с цел да не се оказва натиск върху ефирния крем при разрязване на бутер сладкиша, особено в началото, когато бутер блатовете са още твърди и хрупкави (след като престои една нощ в хладилник, омекват малко).

Крем питата поръсете с пудра захар, примесена с ванилия на прах, и приберете в хладилник да стегне още. Аз я оставям за 1 нощ и така на другия ден е перфектна.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: