Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка на плитка със сирене

Питка на плитка със сирене

Vesela SHVesela SH
Чирак
51322126
Питка на плитка със сирене
Снимка: Vesela SH
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
165 мин.
Порции
8
"Питка на плитка - сама се къса и се топи в устата, задължително я включете в рефтера с рецептите"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 2
  • кисело мляко - ½ кофичка
  • вода - ½ кофичка хладка
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л. за тестото
  • зехтин - 1 к.ч. за намазване
  • брашно - 1 пакет колкото поеме
  • мая - 1 п.
  • За плънката
  • яйца - 2
  • сирене - 300 г за плънката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тази рецепта ще използваме обратния от стандартен начин за месене на тесто, става много хубаво тесто на конци.

В голяма купа се слагат яйцата и се разбъркват, добавя киселото мляко, което предварително е разбито с хладка вода /като айран/, добавя се зехтинът, солта, захарта и се разбърква хубаво.

В отделна чашка се сипва малко брашно, около 50-100 г и се слага маята, разбърква се, след което се изсипва в сместа, след това се добавя постепенно още брашно, като се разбърква хубаво, за да не останат бучки, замесва се меко тесто и се оставя да втасва, докато почне да се надига.

Плотът, върху който ще се меси тестото, се поръсва с брашно, меси се, като по малко се слага брашно върху тестото и върху плота и така, докато се оформи меко еластично тесто.

След като е омесено тестото, се поръсва от всякъде с брашно и се прехвърля в набрашнена купа.

Купата се покрива със стреч фолио или плик.

Втасва, докато удвои обема си.

Плънката се приготвя, като в купа се разбъркват 2 яйца и натрошеното сирене.

След като е удвоило обема си, леко се разтяга като салам и се разделя на 8 парчета.

Взима се едно парче, разточва се на правоъгълник с дебелина около 1 см и ширина около 15-20 см - за дължината няма размер, трябва да е съобразена с дължината на правоъгълната тава.

Разточеното парче се намазва със зехтин и в средата се слага от плънката, навива се на руло и лекичко се усуква, така се приготвят и останалите парчета, като се подреждат на плота по 4 рула от едната ни страна и 4 от другата ни страна.

От тези рула се сплита питката на плитка, като започваме от най-външното от ляво и го прехвърлим през останалите три до средата, после взимаме най крайното от дясно и прехвърляме по същият начин, всяко външно се прехвърля в/у останалите, така плетем докато стане една голяма плитка.

Внимателно прехвърляме плетената пита в предварително намазана и набрашнена тава.

Покриваме тестото и го оставаме да втаса до удвояване на обема си.

Намазваме питката с малко зехтин и я слагаме в предварително загрята фурна на 200°C. Пече се около 45 мин, като проверяваме с дървено шишче, ако излезе цяло, значи питката е изпечена.

Опитайте това вкусно хлебче на конци!

Да вие сладко с моята питка на плитка със сирене!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: