Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Кифлите от нашето детство

Кифлите от нашето детство

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Кифлите от нашето детство
Снимка: marcheva14
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
22
"Вадим рецептата за кифлите от детството от рецептурника и се захващаме за работа"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. L
  • кристална захар - 200 г
  • кисело мляко - 200 г
  • масло - 125 г по рецепта мазнината е мас
  • мая - 42 г свежа или 11 г суха мая
  • сол - 1 ч.л. равна
  • лимонова кора - настъргана от 1 бр. или есенция
  • ванилин - 1 пакетче
  • швепс - 125 мл портокал
  • прясно мляко - 50 мл топло
  • брашно - 1.250 кг универсално
  • за намазване
  • яйцa - 1 бр.
  • захар - кристална за поръсване
  • мармалад - за плънка, Нутела или подходящо сладко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото прясно мляко се разтваря маята с 1 ч.л. захар и малко брашно. Оставя се настрана да шупне.

Разбиват се яйцата с вилица и към тях се прибавя останалата захар, шупналата мая, ванилията, швепса, половината разтопено масло, киселото мляко, настърганата кора от лимон. Всичко се разбърква.

Към сместа се прибавя по-малко от пресятото брашно заедно със солта. Замесва се тесто, като по-малко се добавя и останалата част от разтопеното масло. Оформеното меко и еластично тесто се поставя в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса за около 1.30 ч.

Втасалото тесто се дели на парчета, всяко по 100 г, ползва се кантарче. Оформят се топчета. За да не изсъхва тестото, леко се намазват с олио. Всяко топче с точилка се разточва в елипса, около разтворена педя. От едната страна се поставя желаната плънка и се завива на руло.

Всяка оформена от домашните кифли се подрежда с малко разстояние една от друга в тава, покрита с хартия за печене. Готово оформените закуски от едно време се оставят да втасат за около 20 минути.

Намазват се с разбито яйце и се посипват обилно с кристална захар.

Пече се в затоплена фурна на 180 °C за около 20 минути или до хубаво златисто.

Тези кифли от нашето детство са разкош.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: