Начин на приготвяне
Активирайте маята с топлата вода и захарта.
В купа пресейте брашното и добавете солта, разбитите с вилица яйца, смесени с прясното мляко и сметаната, оцета и активираната мая.
Замесете гладко, меко и нелепнещо по ръцете тесто. Покрийте купата със стреч фолио и я поставете в хладилника за 90 минути.
Върху обилно набрашнен плот (без да премесвате тестото) разточете на дълга и правоъгълна кора и нарежете триъгълни парчета с остър връх и ги оставете докато се нагрее олиото, за да се отпусне самото тесто.
Загрейте повечко олио в тиган на слаб огън, подчертавам - на слаб огън, за да се пържат бавно и надуват постепенно и най-вече да не изгорят отвън, а отвътре да са глетави.
Подредете готовите бухти върху кухненска хартия, за да им се абсорбира излишната мазнина.
Сервирайте топли със сирене, мед или любимото ви сладко. Пухкави, крехки и кухи отвътре и изобщо не са мазни!
Бухтите с мая и сметана са готови.