Пълнен маринован заек с ориз и зеленчуци

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k
15k
3k
10k
18
04/03/2021
"Заешкото месо е много сухо, затова при готвене се придържайте към тази рецепта, за да можете да се порадвате на един сочен и вкусен резултат"
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 042
  • Преглеждания за месеца303
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • заек - 1 бр. домашен около 2 кг
  • за маринатата
  • вода - до покриване на заека
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • оцет - 1 ч.ч.
  • за намазване
  • сол - 1 с.л. пълна
  • червен пипер - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • за плъката
  • олио - 1 кафена чаша
  • пресен лук - 1 връзка
  • моркови - 3 бр.
  • печурки - 250 г
  • картофи - 3 бр.
  • ориз - 300 г
  • бекон - 200 г
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • топла вода - 900 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете заека в голяма тенджера. Напълнете тенджерата със студена вода, така че да покрие заека, и налейте оцета и виното. Оставете така за не по-малко от 6 часа.

След което изведете заека, прецедете и подсушете. Намажете го с предварително смесените подправки за намазване, като втривате отвън и отвътре. Поставете намазания много добре заек в тенджера с капак.

За плънката в тенджера налейте олиото и добавете предварително нарязания на по-едро зеленчук (пресен лук, моркови, гъби и картофи), запържете, докато останат на мазнина.

Прибавете предварително измития много добре ориз под течаща вода и нарязания на кубчета бекон, разбъркайте и пържите за около 3 минути.

Посолете и поръсете с черен пипер на вкус.

Напълнете коремчето на заека с част от плънката, затворете коремчето, като защипете месото с 2 или 3 клечки за зъби.

Останалата плънка разпределете по дъното на тавата, около вкусния пълнен заек.

Налейте 900 мл топла вода и затворете капака на тавата.

Поставете тавата в предварително нагрята на 200°C фурна и печете за 2 часа.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар