Начин на приготвяне
В дълбока купа пресяване повечето брашно и правите кладенче.
Оставя се малко брашно за до измесване.
Отделяте жълтъците от белтъците. Белтъците сипвате в кладенчето а жълтъците отделяте за намазване в друга купичка.
В кладенчето слагате солта, захарта и маята.
Разтапяте маслото и го прибавяте към топлото мляко. Разбърквате и към тях прибавяте и топлата водичка.
Смесвате ги добре и после ги слагате в кладенчето.
Започвате първо с лъжица и после започвате с ръце.
При необходимост може да добавите още брашно, за да се оформи тестото за питката.
Омесваме меко тесто и го оставяте да втаса на топло, покрито със стреч фолио в купа, докато удвои обема си.
Получава се тесто за празнична пита 2 кг.