Начин на приготвяне
Оризът се сварява според описанията на опаковката. Когато е готов и поизстине леко, се смесва с оризовия оцет и се разбърква добре.
Когато оризът вече е напълно изстинал, се нарязват зеленчуците на лентички.
В сусамово олио се прибавя щипка сол и се запържват морковите няколко минути. Когато са готови, се изваждат и се оставят настрани.
В същото олио се добавят гъбите шийтаке и се налива соевият сос. Запържват се известно време и се премахват и те.
Накрая се прибавя е нарязаното тофу и то се запържва за няколко минути, като се обръща от всяка страна, щом покафенее леко. Когато е готово, се отделя и то.
След това се навива кимбапът. Взима се 1 лист от водораслите и се поставя с по-грапавата част нагоре.
С навлажнени ръце се взима от ориза и се разпределя върху нори листата, като се притиска. В края на норито се оставят около 1/4 без ориз.
В единия край от ориза се нареждат отгоре зеленчуците. След това се хваща норито и внимателно се завива напред, да се покрият зеленчуците.
Навива се стегнато докрай и се стяга с ръце допълнително преди последното завиване от частта от норито, която е без ориз. Така се процедира и с останалия ориз и норито, като не е задължително във всяко руло да се слага от всичко, а може да се правят всякакви комбинации от продуктите.
Когато нашето веган суши е готово, е добре да се сложи в хладилника за известно време, но може и веднага да се консумира.
Преди сервиране кимбапът със зеленчуци се нарязва на кръгчета внимателно с остър или назъбен нож, намокрен със студена вода.