Начин на приготвяне
Смесваме по 3 с.л. от топлото мляко и топлата вода. Към тях прибавяме маята, захарта и 3 с.л. брашно. Разбъркваме и оставяме настрани за 5 минути.
Пресяваме останалото брашно в голяма тава. Оформяме в средата кладенче и в него сипваме солта, сместа с маята и олиото. Разбъркваме от средата към края и след това омесваме меко тесто. При нужда се добавяме още брашно. Покриваме го с прозрачно фолио и го оставяме за 1 час да втаса.
След това оформяме тестото на топки по желание - малки или по-големи. Подреждаме ги в голяма тава, като преди това я покриваме с хартия за печене.
Намачкваме сиренето в купичка. Към него добавяме яйцето и разбъркваме. След това сипваме и водата и отново разбъркваме. С тази смес намазваме хубаво всяка топка.
Покриваме пак с фолио и оставяме пухкавите милинки за 30-40 минути, за да се надуят закуските още.
Загряваме фурната на 180°C и печем до златисто около 35 минути.
Намазваме топлите Родопски Милинки с масло и ги оставяме за 5-6 минути, преди да сервираме.