Боб с джолан в гювеч

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Боб с джолан в гювеч
Снимка: Зори
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
170 мин.
Порции
8
"Боб с джолан в гювеч - всички мъжете ще му се зарадват"

Необходими Продукти

  • свински джолан - 2 бр., малки, с кост и кожа
  • боб - 2 ч.ч.
  • кромид лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 2 - 3 бр.зелени
  • доматено пюре - 4 с.л. или 2 бр. белени и наситнени домати
  • чесън - 1 малка глава
  • олио - 1 к.ч.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • джоджен
  • девесил
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива и накисва в студена вода за през нощта. На следващия ден се изплаква и се прехвърля в тенджера, залива се със студена вода и след като заври се отцежда от водата и се прехвърля в глиненото гърне.

В съд с олиото се запържват за кратко от всички страни джоланите, за да се запечата месото, след което се прехвърлят заедно с мазнината при боба в гювеча.

Към боба и джоланите се добавят накълцаните на ситно лук, чушки, морков и чесън.

Налива се вода, така че да покрие боба и да остане един-два пръста течност над него, добавят се червения пипер, доматеното пюре или обелените и наситнени домати, джодженът, девесилът и сол.

Гювечът се затваря плътно с капака и бобът с месо допълнително се запечатва с тесто (приготвено от 4-5 супени лъжици брашно и вода).

Прехвърля се в студена фурна и бобът с джолан в гювеч се пече за два-три часа на 150-160°C.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: