Начин на приготвяне
Почистете артишока от външните дебели листа, докато стигнете до по-крехките.
Срежете го през средата и разполовете. Премахнете с ножче мъха в основата на зеленчука. Всъщност артишока е цвете, не зеленчук! :)
Нарежете половинките на малки резена и потопете за 30 мин в студена вода със сока на един лимон.
В тиган загрейте 1 к.ч. зехтин. Пуснете обелените скилидки чесън и ситно нарязания магданоз.
Оставете си малко за поръсване, преди поднасяне на ястието.
Прибавете в тигана нарязания артишок, полейте с бялото вино и 1 к.ч. вода. Захлупете съда и задушете до омекване на артишока.
В тавичка излейте 2-3 с.л. зехтин. Наредете задушените резени артишок и покрийте с парчета моцарела.
Запечете зеленчука на фурна до приятен загар на 200°C в предваритено загрята фурна.
Преди поднасяне поръсете артишока на фурна с моцарела със ситно нарязан магданоз!