Начин на приготвяне
Фусилите се запичат във фурна до златисто. В тенджерка с лъжица сол се загрява вода, сипваме пастата и микса от грах и моркови.
Варим за 8-10 минути и отцеждаме добре. Разбърква се с лъжичка зехтин да не слепват. Шунката се нарязва на ленти, моцарелата се нарязва на кръгчета и се накъсва на парченца.
В купа сипваме доматено пюре, добавя се готварската сметана, разрежда се с вода, като се бърка да се получи сос с умерена гъстота. Овкусява се със сол, черен пипер, риган и босилек.
В тава от йенско стъкло сипваме половината фусили, отгоре се разпределя половината шунка, моцарела и се залива с лъжица от доматено сметановия сос. Следва втори ред фусили, шунка и моцарела със сос.
Поръсва се с настърган кашкавал и запичаме в загрята фурна 170 градуса с вентилатор за 10 минути, колкото да се разтопи кашкавала. Сервираме топло. Няма такава вкусотия, хапва се по всяко време.