Начин на приготвяне
Рибата тилапия се почиства от вътрешности, глави, перки и опашки, измива се и подсушава, след което се филетира.
Филетата се нареждат в подходящ съд с капак, поръсен обилно с морска сол. Ако съдът е малък, рибните филенца се нареждат на пластове, като между всеки пласт риба се ръси обилно със сол. Най-отгоре отново се поръсва с останалата сол, съдът се захлупва и се прибира в хладилник за 12 часа.
След като това време изтече, филенцата тилапия се изтръскват от солта и се изплакват и подсушават.
Филетата риба тилапия се нареждат плътно в подходящ съд с капак, като между тях се слагат зърна черен пипер и бахар, дафинов лист, листенца пресен розмарин и ситно скълцан кромид лук. По желание може да добавите и наситнен копър или магданоз.
Олиото леко се запържва и след като изстине, се смесва с оцета. В така приготвената марината за риба се добавя малко сол на вкус и с нея се поливат филенцата тилапия.
Съдът се захлупва и рибата прибира в хладилник да се маринова за 24 - 48 часа.
Маринованите филенца риба тилапия са готови и са подходящо мезе за всяко питие.
Добър апетит!