Начин на приготвяне
Тилапията е вид бяла риба, която, освен че е много вкусна, е и лесна за приготвяне.
Измиваме и подсушаваме много добре рибните филета. Подреждаме ги върху дъска/плато и се поръсват със сол, която се втрива в тях. Обръщаме ги и повтаряме процедурата.
В тавичка постиламе кухненска хартия и нареждаме рибата. Поливаме с малко лимонов сок (за по-екзотична и сладка нотка може да добавим и малко портокалов). Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна за 35-40 минути.
Докато филетата се готвят, се заемаме с картофената салата. Обелваме половин килограм картофи и ги нарязваме на кубчета. Слагаме ги да се сварят до готовност, но внимаваме да не омекнат твърде много и да се разпаднат.
Прецеждаме ги в цедка/гевгир и поливаме със студена вода в продължение на минута. След като ги изтръскаме добре от водата, прехвърляме картофите в подходяща купа.
Добавяме нарязаният на полукръгчета праз и овкусяваме със сол, черен пипер, олио и лимонов сок. Разбъркваме добре и докато изваждаме рибата, оставяме за няколко минути салатата – да си „отпочине“ и да поеме от вкусовете.
Поднасяме филетата топли и гарнирани с картофите. Да не забравим и лимонов сок/лимон да има на масата.