Начин на приготвяне
Бобът се накисва от предната вечер.
На другия ден се слага да се свари бобът и когато е сварен, водата се запазва.
Пиперът се обелва и нарязва.
Гъбите се нарязват на едро, а празът и морковите на кръгчета.
В сгорещено олио се запържват гъбите. Добавя се малко сол и се захлупват. След около минута се маха капакът и се разбърква. Оставя се на средна степен, докато повечето от течността се изпари.
В тава си изсипват празът, морковите, изцеденият сварен боб и печеният пипер. Отгоре се разпределят и гъбите, заедно с останалата течност. Добавят се подправките и се разбърква добре.
Налива се част от запазената вода от боба, докато почти покрие зеленчуците.
Слага се да се пече постният боб в загрята фурна на 200 - 230 градуса, докато от водата остане около 1/3 и зеленчуците се запекат отгоре.
Постен боб на фурна с гъби е много вкусен зеленчуков гювеч.